Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kryphål för laddhybriders oredovisade utsläpp täpps till 2027

Publicerad: 7 juli 2022, 09:08

Nu ska utsläppssiffrorna för laddhybrider överrensstämma med verkligheten – från 2027.

Foto: Getty Images

Nu ska utsläppssiffrorna för laddhybrider börja baseras på körstatistik och faktisk bränsleförbrukning, i stället för uppskattningar och schablonvärden.


Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterLaddhybriderKoldioxidutsläppHållbara Transporter

På papperet har laddhybridernas bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp varit mycket lägre än vad de i verkligheten är. Miljöorganisationer har kallat det här för en utsläppsskandal som vilseleder bilköpare. För lite drygt ett år sedan var Gröna Mobilister rädda för att den utlovade översynen skulle utebli, men nu bekräftar ansvarig pressekreterare Federica Miccoli att den ansvariga tekniska kommittén har röstat igenom ett förslag som ska åtgärda problemet.

Omröstningens utfall innebär att utsläppssiffrorna i ett första steg ska baseras på den körstatistik som samlats in under de senaste åren och i ett andra steg ska de revideras ytterligare utifrån faktisk bränsleförbrukning. Kryphålet ska börja täppas till 2025 och från 2027 ska utsläppssiffrorna överensstämma med vad bilarna släpper ut i verkligheten.

Det här kryphålet uppstod i samband med att EU övergick till en annan typ av testcykel för att mäta utsläppen från bilar. Vissa tyckte att det sammanföll misstänkt lämpligt till biltillverkarnas fördel, eftersom det helt plötsligt blev lättare att uppfylla de höjda utsläppskraven på nytillverkade bilar.

Läs förslaget som kommittén tog ställning till 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.