måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Läckt dokument: Ingen skärpning av utsläppskrav från tunga fordon

Publicerad: 31 januari 2023, 07:49

Bild 1/2  

Foto: Johan Nilsson/TT

Ett läckt utkast visar att EU inte kommer att skärpa kraven på utsläpp från tunga fordon fram till år 2030. Det är i linje med vad tillverkare av fordon med större utsläpp liksom drivmedelsleverantörer önskat. Tillverkare av fordon med mindre utsläpp och frivilligorganisationer hade däremot önskat något annat.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenTrafik

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Nyhetsbrevet Ends Europe som specialiserat sig på miljönyheter har fått tag på ett utkast för lagstiftning av utsläpp från tunga fordon inom EU. 

Utkastet från kommissionen ska visa att det inte blir någon skärpning av kravet på minskning av utsläppen mellan 2025 och 2029. I dag är kravet att utsläppen inte behöver minska med mer än 15 procent under den perioden. Målet var förut att skärpa kraven steg för steg inför år 2030, då utsläppen från nysålda fordon måste vara 30 procent lägre än under referensperioden år 2019.

I utkastet noteras att både frivilligorganisationer och tillverkare av fordon med små utsläpp hade velat se högsta möjliga ambitionsnivå, medan andra fordonstillverkare, då underförstått av fordon med större utsläpp, liksom transportföretag, drivmedelsleverantörer med flera stödde mindre ambitiösa mål. 

Tanken är att målen efter 2030 också ska skärpas. Men i utkastet framgår inte med hur mycket, vilket enligt Ends Europe tyder på att lagstiftarna ännu inte bestämt sig, trots att lagförslaget ska vara presenterat 14 februari i år. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev