Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Ladda elbilen på tre minuter

Publicerad: 17 augusti 2010, 09:18

Japanska företaget JFE Engineering har utvecklat en laddare som bara behöver tre minuter för en 50-procentig laddning av elbilen.

Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Ett av de största hindren för att göra elbilar attraktiva för allmänheten är den långa laddningstiden för batterierna. Till och med snabbladdare behöver ofta 30 minuter för att ladda batteriet till 80 procent. Men nu har japanska JFE Engineering utvecklat en laddare som bara behöver tre minuter för att ladda batteriet till 50 procent, eller fem minuter till 70 procent.

I test utförda av företaget kunde en Mitsubishi i-MiEV köra 80 km efter fem minuters laddning, vilket är hälften av bilens räckvidd på full laddning, skriver CrunchGear.

JFE har även utvecklat en budgetversion av sin laddare, som inte kräver en krafttransformator och därför enbart kostar 60 000 dollar att installera, vilket är ungefär halva kostnaden om man jämför med standardmodellen. Båda modellerna uppfyller CHAdeMO-standarden för laddning av elektriska bilar, som togs fram av en grupp branschledande företag tidigare i år.

Laddaren är främst avsedd för bensinstationer och närbutiker, och kommer att finnas på den japanska marknaden i slutet av mars nästa år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev