fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Lånecyklar tillbaka i Stockholm – efter år av juridiska tvister

Publicerad: 18 augusti 2021, 09:14

Nästa år är lånecyklarna tillbaka på Stockholms gator. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det blir trångt på Stockholms gator nästa år. Till tusentals elsparkcyklar ska nu adderas en en återkomst av lånecyklarna. Detta sedan tre år av upphandlingstvister nått vägs ände.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterCyklingCsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

BA


Efter år av misslyckande med att få till en upphandling av lånecyklar i Stockholm har alla juridiska hinder nu passerats och ny leverantör kan placera ut cyklar i april nästa år. Samtliga kommer att vara elcyklar, som går att låsa under lånetiden. Avtalet är tecknat mellan Stockholms stad och bolaget Marfina.

Orsaken till att Stockholm varit utan lånecyklar i över tre år handlar om en kombination av en havererad upphandling och överklaganden från inblandade företag när upphandlingen väl återupptogs. 

Nu i slutskedet var det bolaget Voi, mest känt för elsparkcyklar, som i flera instanser överklagade upphandlingen i hopp om att stadens kontrakt med Marfina skulle rivas upp. Efter att Voi förlorat i flera domstolar återstod bara ett prövningstillstånd hos kammarrätten, som bolaget nekades. 

Priset för att använda de nya lånecyklarna kommer att variera från 10 kronor för ett dygn till 149 kronor för ett år. Huvudsakligen används en app för att lösa abonnemang. På 30 platser kommer det också att finnas stationer med kortläsare. Systemet bygger på fasta platser för parkering och kommer att finnas i hela Stockholm.

Lånecykelsystemet finansieras fullt ut av användarna och reklam i 350 vitriner. Avtalet löper i sju år från driftstart och beräknas vara värt 400 miljoner kronor. Marfinas underleverantör Clear Channel sköter reklamen. Totalt blir det 5150 vanliga cyklar och 120 lådcyklar. Dessa ska nu adderas till gaturummet och sammas med de cirka 20 000 elsparkcyklar som inte fanns överhuvudtaget när det senast rullade lånecyklar i Stockholm. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev