Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Långt kvar till klimatmålen för biltrafiken

Publicerad: 18 juni 2020, 08:52

2030-kalkylatorn räknar ut CO2-effekten av olika klimatåtgärder. Här utvecklingen med dagens klimatåtgärder.

Dagens klimatåtgärder är långt ifrån tillräckliga för att biltrafiken ska nå utsläppsmålet 2030. Enligt beräkningar från Chalmers Industriteknik måste koldioxidutsläppen ned ytterligare 3,3 miljoner ton.


År 2030 ska utsläppen från biltrafiken ner från dagens nivå på 10 miljoner ton koldioxid till cirka 3,6 miljoner ton koldioxid. Men utsläppen ser endast ut att minska till 6,9 miljoner ton koldioxid. Det visar 2030-kalkylatorn som bygger på kvantitativa analyser av transport- och klimatpolitiska styrmedel och antaganden om olika framtidsscenarier. 

Slutsatsen baseras på ett nulägesscenario som utgår från dagens reduktionsplikt och bilbranschens beräkningar om en rejäl ökning av antalet elbilar. Inte ens en kraftigt förstärkt reduktionsplikt skulle vara tillräckligt för att nå målet, konstaterar 2030-kalkylatorn. 

”Inte ens med en kraftig ökning av elbilar, energieffektivare fordon och ökad inblandning av biobränsle kommer målet att kunna nås”, säger Lars Nykvist, vd på Kvdbil och initiativtagare till 2030-kalkylatorn, i en kommentar. 

Enligt Jakob Lagercrantz på 2030-sekretariatet är risken för brist på biobränsle och behovet av beteendeförändringar de största utmaningarna för att ställa om fordonsparken och pressa ner utsläppen.

– För att klara utsläppsmålet behövs mer av allt. Mer biobränsle, ökad elektrifiering och stora investeringar i forskning och ny teknik. Andra viktiga åtgärder är konvertering av bensin- och dieselbilar till etanol- och gasdrift och en föryngring av bilparken för att fasa ut koldioxidtunga fordon, säger Jakob Lagercrantz.

Modellen 2030-kalkylatorn har utvecklats av Chalmers Industriteknik i samarbete med 2030-sekretariatet på uppdrag av Kvdbil.

Ta del av 2030-kalkylatorn 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.