Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Lastbilstransporterna ökar kraftigt

Publicerad: 30 januari 2014, 11:33

I takt med att det blir dyrare att skicka gods med järnväg och fartyg kommer lastbilstransporterna att öka kraftigt. Anledningen till att priserna kan hållas nere är framförallt de låga lönerna för utländska chaufförer.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioTrafikverket

Siffror från Trafikverket visar att transporter av gods på järnväg och båt minskade under 2013, samtidigt som lastbilstransporterna ökade. Det här är en trend som pågått under de senaste åren säger Henrik Sternberg, transportforskare vid Lunds universitet till Sveriges Radio.

– Det här är bara början, vi kommer se mycket större ökningar av lastbilstransporter framöver.

Effektivare lastbilar och ökad konkurrens från utlandsregistrerade bilar med låga chaufförslöner är den främsta anledningen till att lastbilstransporter är det mest ekonomiska transportalternativet säger Henrik Sternberg.

– Tittar vi på till exempel en bulgarisk eller rumänsk chaufför så kan man betala dem cirka 25-30 procent av vad en chaufför i Sverige kostar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioTrafikverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.