måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Ling (MP): ”Regeringen har inte förstått att vi är mitt uppe i en klimatkris”

Publicerad: 14 april 2022, 10:23


Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Fryst reduktionsplikt kommer medföra ett ökat koldioxidutsläpp i Sverige nästa år på 880 000 ton. Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Rasmus Ling har i riksdagen ställt en öppen fråga till regeringen om klimateffekterna av fryst reduktionsplikt och sänkt drivmedelsskatt. Nu har finansminister Mikael Damberg svarat att klimateffekten blir temporär och begränsad samt att kompensationen gör mest nytta hos hushåll med små marginaler.

– Jag är verkligen inte nöjd med det här svaret, det visar att regeringen inte tar frågan på allvar. Reduktionsplikten har setts som det viktigaste verktyget för att minska utsläppen från transportsektorn. De konstaterar själva att en pausad reduktionsplikt ökar koldioxidutsläppen nästa år med 880 000 ton. När vi i själva verket behöver skynda på omställningen, så luta man sig tillbaka och bara konstaterar att utsläppen ökar. Då har regeringen inte förstått att vi är mitt uppe i en klimatkris, säger Rasmus Ling (MP), till Aktuell Hållbarhet.

Kunde du inte ha pressat ministern med en mer specifik fråga om just utsläppen?

– Jag har ställt specifika frågor förut och min erfarenhet är att jag inte får några bättre svar. Jag tyckte att min fråga gav en öppning för att ge ett bra svar. Nu har regeringen lagt förslag om en lång rad direkt miljö- och klimatskadliga stöd. Visst behöver hushållen kompenseras, men vi behöver träffsäkra stöd som inte cementerar utsläppen. Vi ser gärna en halverad matmoms, det är mer träffsäkert än att ge pengar till alla som äger en bil, säger Rasmus Ling.

Läs finansministerns svar om frysta reduktionsplikten

Läs finansministerns svar om drivmedelskompensationen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev