tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

LRF om biogasstödet: Långsiktigt stöd behövs

Publicerad: 29 mars 2022, 08:36

Det nya stödet riktar sig till biogasproduktion för transporter och industrin.

Foto: Getty Images/Scharfsinn86

LRF välkomnar nytt stöd till biogasproduktion, men efterfrågar långsiktighet för lantbrukare.

Ämnen i artikeln:

Biogas

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Regeringen beslutade nyligen om stöd till producenter av biogas, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas. Det för att minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter.

Beskedet välkomnas av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som samtidigt menar att det fortfarande behövs ett långsiktigt stöd för produktion av biogas från gödsel för att lantbrukare ska kunna bidra till omställningen.

”En ökad biogasproduktion är en viktig åtgärd, inte endast för att fasa ut beroendet av rysk naturgas, men för att lantbrukare och andra företag ska vilja investera behöver regeringen realisera biogasmarknadsutredningens förslag om ett långsiktigt stöd för biogasproduktion inom lantbruket. Vi ser en stor potential för energigårdar som bidrar till inhemsk försörjning och omställning till hållbara alternativ av drivmedel, värme och el genom biogas, sol och vind”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar.

Regeringens beslut innebär att produktion av biogas som uppgraderas till samma kvalitet som naturgas ska ges ett stöd på högst 30 öre per kilowattimme. Biogas som görs om till flytande form kan få ytterligare 15 öre per kilowattimme i stöd.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev