söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Majoritet av européer vill se skärpta utsläppskrav på bilar

Publicerad: 18 januari 2022, 10:41

Enligt en undersökning vill mer än tre av fyra européer se tuffare utsläppskrav på bilar. Foto: madsci

Enligt en ny undersökning vill mer än tre av fyra se tuffare utsläppskrav på bilar. Samtidigt kan två av tre tänka sig betala upp till 5000 kronor extra för en bil som släpper ut mindre.

Ämnen i artikeln:

FrankrikeTysklandKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Mer än tre av fyra européer vill se tuffare utsläppskrav för nya bensin- och dieselbilar. Det menar miljöorganisationen Transport & Environment som låtit göra en undersökning med med fler än 8000 deltagande européer från sju olika länder. Frågan gällde partiklar och miljöskadliga utsläpp och inte koldioxidutsläpp.

I Tyskland och Tjeckien var stödet lägst för tuffare utsläppskrav, mindre än två av tre höll med om påståendet. Störst var stödet i Italien och Spanien där nästan nio av tio personer tyckte att biltillverkarna borde få tuffare lagkrav.

I undersökningen ingick också en fråga om betalningsviljan. De tillfrågade fick svara om de var beredda att betala 5000 kronor mer för drastiskt minskade utsläpp av föroreningar. I princip två av tre personer uppgav att de var beredda att göra det. De franska och tyska intervjupersonerna var minst villiga att betala, bara lite mer än varannan. I Italien och Spanien var det desto fler, mer än sju av tio tillfrågade kunde tänka sig att betala mer.

”Bilindustrin hävdar att det är för dyrt att kapa bilarnas utsläpp men i verkligheten kostar det mindre än färgen. Allmänheten vill ha så rena bilar som möjligt och nu synar vi biltillverkarnas bluff att bilköparna inte är beredda att betala vad det kostar”, säger Fabian Sperka, policyansvarig för fordon på T&E, i en kommentar.

De sju länder som ingick i undersökningen är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Polen, Rumänien och Tjeckien.

Läs resultatet av undersökningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev