Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Marinkåren satsar på eldrivna lastbilar

Publicerad: 15 december 2010, 07:53

Den amerikanska marinkåren har köpt in två elektriska Newton-lastbilar från Smith Electric. På sikt vill man göra sig oberoende av olja.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikElfordonMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ellastbilarna kommer att användas på Camp Pendleton i Kalifornien, marinkårens största träningsanläggning på USA:s västkust, skriver TreeHugger.

I september kom en rapport från Center for a New American Security som rekommenderar landets militär att göra sig oberoende av petroleumbränslen innan 2040. US Marine Corps har redan själva antagit målen att minska sin energianvändning med 30 procent till 2015 samt öka sin användning av förnybar energi med 25 procent till 2025.

En prototyp av ellastbilen.

Elfordonen har ännu inte tillräcklig räckvidd för att kunna användas i strid, men passar perfekt för användning på militärbaserna där de kan transportera både personal och utrustning. Elektriciteten är mycket billigare än diesel, och ellastbilarna minskar dessutom både luftföroreningarna och bullret (eftersom de knappt låter någonting).

Newton-lastbilarna klarar en last på 7,2 ton och har en toppfart på cirka 88 kilometer i timmen. De drivs med hjälp av litiumjonbatterier och en laddning räcker till en körning på 80 till 193 kilometer.

Det är ännu inte klart hur många lastbilar marinkåren kommer att köpa in.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.