Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Mer vegetabilisk olja i diesel än i mat

Publicerad: 2 juli 2020, 09:17

Foto: Pxfuel

I Europa används många vegetabiliska oljor mer som drivmedel än i mat.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Användningen av vegetabiliska oljor som palmolja, rapsolja och solrosolja i livsmedel har stagnerat och till och med minskat i Europa. Samtidigt har användningen av dessa oljor i biodrivmedel för fordon ökat. Det visar ny statistik som tagits fram av miljöorganisationen Transport and environment, T&E. Statistiken visar till exempel att användningen av palmolja i livsmedel förra året minskade till det rekordlåga 2,8 miljoner ton. Samtidigt ökade användningen av palmolja i så kallad biodiesel med 7 procent till rekordhöga 4,5 miljoner ton. 

Samma trend kan enligt T&E:s siffror synas i användningen av fler vegetabiliska oljor. De senaste tio åren har användningen av rapsolja, solrosolja, soja och palmolja i livsmedel stagnerat vid 12 miljoner ton per år i Europa. Samtidigt har användningen av de vegetabiliska oljorna i biodiesel ökat med 46 procent från 8 miljoner ton år 2009 till 11,7 miljoner ton år 2019. 

Den kraftiga ökningen av vegetabiliska oljor i drivmedel kan enligt T&E förklaras av EU:s krav på drivmedelsproducenter att blanda in biobränslen i sin energimix, som antogs 2009. EU:s nya direktiv för förnybar energi slår dock fast att medlemsländer från och med 2021 kan börja fasa ut grödobaserade biodrivmedel från övergången till förnybara drivmedel.

Läs statistiken från T&E 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev