tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Miljödeklaration vid pumpen på plats i sommar

Publicerad: 24 februari 2021, 10:29

Till sommaren kommer information drivmedlens klimatpåverkan i livscykelperspektiv, deras råvaror, och dessa råvarors ursprungsländer att finnas på pumpar och vid laddstationer. Foto: Janerik Henriksson, Anders Hillergren och Anders Wiklund TT

I dag träder den nya lagen miljödeklarerade drivmedel i kraft och i sommar kommer de första drivmedelsstationerna kunna ha den obligatoriska informationen på plats vid pumpar och laddstationer.


BA


Frågan om miljödeklarerade drivmedel har diskuterats i många år och i dag träder Energimyndighetens föreskrift i kraft.  Därmed blir Sverige först i världen med obligatorisk konsumentinformation av det här slaget. 

I praktiken betyder dagens ikraftträdande att de drivmedelsbolag som som fått sin bränslerapportering granskad av Energimyndigheten kan sätta upp den efterfrågade informationen på pumparna från den 1 juni eller senast den 1 oktober. 

I föreskriften framgår att alla som säljer flytande och gasformiga drivmedel blir skyldiga att deklarera drivmedlens klimatpåverkan i livscykelperspektiv, deras råvaror, och dessa råvarors ursprungsländer. Miljödeklarationerna ska finnas på drivmedelsstationerna och fästas direkt på pump eller gasdispenser. Där ska också finnas en hänvisning till aktuell hemsida hos drivmedelsbolaget.  Om det finns laddstationer på dessa mackar ska elen miljödeklareras.

En av pådrivarna för reformen är organisationen Gröna Bilister, som välkommar beslutet, men som redan efterfrågar ett nästa steg. 

”Miljödeklaration av drivmedel vid pump är ett bra första steg. Nästa steg är att miljödeklarera fordonen, både i bilhallen och i reklamen. Vi måste se informationen framför oss när vi gör våra val för att den ska påverka vårt beteende”, säger Marie Pellas, Gröna Bilisters ordförande, i en kommentar. 

Redan förra året började Kraftringen och Eon att miljödeklarera sina drivmedel på frivillig basis.

Läs Energimyndighetens föreskrift om miljödeklarationer  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev