Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Miljöorganisationer vill få bort EU-förbud mot skatt på flygbränsle

Publicerad: 26 Januari 2011, 14:19

Den internationella flygtrafiken betalar inte för sin faktiska miljöbelastning. Nu höjs kraven på att skrota förbudet mot skatt på flygbränsle.


EU-kommissionen väntas i april presentera ett förslag till ändring av det så kallade Energiskattedirektivet (ESD)som sätter normer för hur medlemsstaterna kan beskatta drivmedel.

– För att EU och dess medlemsländer ska kunna driva en effektiv klimatpolitik är det viktigt att få bort de regler i direktivet som i praktiken förbjuder länderna att beskatta flygbränsle, menar Magnus Nilsson från T&E (European federation for Transport & Environment), ett europeiskt miljönätverk där Naturskyddsföreningen ingår.

Förbrukning av flygbränsle på internationella rutter är en av de snabbast växande källorna till utsläpp av koldioxid. Förbudet i energiskattedirektivet innebär enligt honom att ett av de samhällsekonomiskt mest effektiva sätten att dämpa flygets klimatpåverkan inte går att utnyttja.

– Eftersom direktivet ses över väldigt sällan – senast år 2003 – är det viktigt att få till en ändring nu, säger Magnus Nilsson.

Det som hindrar länderna att ta ut skatt på flygbränsle är egentligen inte direktivet i sig utan att det står inskrivet i flera bilaterala avtal EU har med omvärlden. EU har framgångsrikt försökt få bort denna klausul i de flesta avtal, men den finns kvar i avtalen med USA, Indien och Australien.

– Eftersom man jobbar internationellt för att få bort alla restriktioner är det orimligt att i den egna lagstiftningen ha ett förbud, säger Magnus Nilsson.

Men hur stor ska då skatten på flygbränsle vara? Vägtransporterna betalar idag i genomsnitt 0,48 euro per liter bränsle medan motsvarande skatt för flyget – den dag de inkluderas i EU:s system med utsläppsrätter – betalar endast 0.04 euro per liter.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.