fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Minskade subventioner till fossila bränslen har begränsad effekt för klimatutsläppen

Publicerad: 8 februari 2018, 10:18

Som ett viktigt steg för att minska de globala klimatutsläppen beslöt G20-länderna för två år sedan att fasa ut subventioner till olja och gas. Men en ny studie visar att effekterna av en sådan utfasning är marginella.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiFossila BränslenKlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Varje år läggs hundratals miljarder dollar på bränslesubventioner runt om i världen. Att avlägsna dessa bidrag har ansetts som en av de viktigaste åtgärderna för att minska de globala klimatutsläppen. Men nu visar en ny studie att effekten av minskade subventioner är betydligt mindre än vad man tidigare trott. Enligt forskarna vid från the International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), som ligger bakom studien, skulle utsläppen bara vara 1-5 procent högre om subventionerna fanns kvar 2030. Dessutom skulle minskade subventioner inte gynna förnybar energi speciellt mycket, eftersom det vanligtvis är billigare att minska energikonsumtionen än att byta ut skattefinansierade fossilbränslen mot förnybara.
Även om den globala effekten av minskade bränslesubventioner är låg så skiljer sig påverkan mellan olika regioner konstaterar forskarna. Störst effekt har åtgärderna i regioner där man exporterar olja och gas, som i Ryssland, Latinamerika, Mellanöstern och Nordafrika. I utvecklingsländer som inte exporterar gas och olja är effekterna mindre påtagliga, och i Indien och vissa delar av Afrika har utsläppen snarare ökat när billig olja och gas istället bytts mot kol.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev