Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Myndigheter eniga: Höj koldioxidskatten för att ställa om transporterna

Publicerad: 10 mars 2020, 10:54

Sju åtgärder föreslås nu för att driva på transportomställningen.

Foto: Mostphotos

Omställningen av transportsektorn går för sakta. Nu föreslår sex myndigheter att koldioxidskatten höjs.


Sex myndigheter har tillsammans tagit fram sju förslag på hur omställningstakten av transportsektorn nu kan trappas upp. Myndigheterna som sedan 2016 har arbetat med ett uppdrag om att öka omställningstakten presenterar nu en kontrollstation med sikte på förnybara drivmedel, energieffektiva och fossilfria fordon samt ett transporteffektivt samhälle.

Bland annat anser myndigheterna att en höjning och omfördelning av koldioxidskatten skulle ge incitament till många nya tänkbara åtgärder som minskar utsläppen i transportsektorn. Samtidigt föreslås en utredning om investeringsstöd till ökad produktion av förnybara drivmedel. De sex myndigheterna Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen vill även att infrastrukturplaneringen ska utvecklas inom klimatmålets ramar och i linje med andra hänsynsmål.

Enligt myndigheterna går utvecklingen för transportomställningen åt rätt håll inom flera områden, men inte tillräckligt snabbt för att nå målen till år 2030 och 2045.

Läs rapporten om transportomställningen 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News