Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nationellt biljettsystem i Sverige, flygförbud i Frankrike

Publicerad: 12 april 2021, 09:55

Nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken ska vara klart vid nästa årsskifte.

Foto: Fredrik Persson / TT

Medan den svenska regeringen i samarbete med januaripartierna satsar på nationellt biljettsystem för kollektivtrafik och överflyttning av gods från väg till järnväg röstar Frankrike i ett första steg för att förbjuda korta inrikesresor med flyg.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafik vara på plats den 1 januari 2022 och i vårändringsbudgeten vill regeringen avsätta 30 miljoner kronor under 2021 för att påbörja det arbetet. Syftet är att minska hinder för att resa kollektivt. Kollektivtrafikmyndigheterna ska därutöver få en miljard kronor för att kunna möta behoven av minskad trängsel så att folk kan fortsätta åka kollektivt under pandemin. Det är utöver de 2 miljarder kronor som redan avsatts i budgetpropositionen för 2021. Vidare vill regeringen lägga 150 miljoner kronor årligen under 2021-2025 på en ännu tydligare miljökompensation till godstransporter som går med tågtransport i stället för med vägtransport. Det är de huvudsakliga satsningarna på klimatsmarta transporter i vårändringsbudgeten.

I Frankrike röstade den franska nationalförsamlingen på lördagskvällen för att förbjuda inrikes flyg på resor som tar mindre än två och en halv timma med tåg, som en del av president Emmanuel Macrons klimatpaket, uppger Travel News. För att förbudet ska bli verklighet krävs beslut i senaten och därefter ett nytt beslut i nationalförsamlingen. 

Klimataktivister har argumenterat för att sätta gränsen vid fyra timmar. På andra sidan har debattörer talat om den dåliga tajmingen under pandemins kris för flyget, men vid sidan av flygförbudet har franska staten i förra veckan beslutat att ge krisande Air France fyra miljarder euro i krisstöd.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev