Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Naturvårdsverket: Sverige når inte uppsatta klimatmål

Publicerad: 29 april 2020, 08:48

Sverige når klimatmålet till år 2020, men däremot inte de klimatmål som är fastställda för 2030 och 2045 med de styrmedel som finns i dag. Den bedömningen gör Naturvårdsverket i en analys som överlämnats till regeringen.


År 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Målet innebär att utsläppen ska minska med minst 85 procent jämfört med 1990 års nivå. I ett underlag till regeringen konstaterar Naturvårdsverket att nuvarande styrning inte är tillräcklig för att nå det målet. 

Utsläppen till 2045 beräknas minska med endast hälften av det uppsatta målet, med cirka 40–47 procent.  I analysen har Naturvårdsverket beräknat effekterna av de klimatpolitiska beslut som regeringen tagit sedan 1 juli 2018 fram till december 2019. Effekter av pågående pandemi har inte tagits i beaktande i beräkningarna.

Den beräknade ytterligare minskningen kommer framför allt från åtgärder inom industrin och transporter. 

”Mycket återstår innan industrin är fossilfri, men vi ser att en kombination av EU:s utsläppshandel och industriklivet, tillsammans med ett tydligt långsiktigt mål för Sveriges utsläpp, ger effekt”, säger Sara Almqvist, handläggare på Klimatmålsenheten, på Naturvårdsverket, i en kommentar

Sverige bedöms dock klara det första etappmålet till år 2020 om 40 procent utsläppsminskningar jämfört med 1990. Detta förutsatt att utsläppskrediter från andra länder används. 

Sverige ska till år 2030 minska utsläppen med minst 70 procent jämfört med 2010 inom transportsektorn. Dessa utsläpp beräknas minska med 39–46 procent till 2030.   Styrmedel som införts sedan sommaren 2018 ger dock effekt. Utsläppsgapet har minskat med cirka 6 procentenheter jämfört med tidigare bedömningar.

Naturvårdsverkets analys utgör ett underlag för regeringens klimatredovisning som kommer i samband med höstens budgetproposition.

Läs Naturvårdsverkets underlag för klimatredovisning enligt klimatlagen

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.