Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Nissans elbil Leaf har fått prislapp

Publicerad: 18 Maj 2010, 04:45

Leaf kommer att kosta under 30.000 euro i flertalet europeiska länder. Åtminstone efter statlig stimulans.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

I dag meddelar Nissan hur mycket elbilen Leaf kommer att kosta i ett antal europeiska länder där säljstart är spikad. I Storbritannien hamnar priset på 23.350 pund. Men priset förutsätter det stöd den brittiska regeringen utlovat på upp till 25 procent av inköpspriset upp till maximalt 5.000 pund. Bilen börjar att säljas i Storbritannien i februari 2011.

I Nederländerna kommer priset att hamna på 32.839 euro. Det nederländska stödet för elbilar är utformat som skattebesparingar som enligt Nissan kan ge mellan 6.000 och 19.000 euro över fem år. På Irland och i Portugal hamnar priset på 29.995 euro efter statliga stimulansåtgärder.

Att Nissan valt att lansera Leaf i de fyra länderna beror enligt företaget på dessa marknaders ”betydande statliga stimulansåtgärder för elbilskunder samtidigt som man här utvecklar den infrastruktur som krävs för att elbilen ska kunna introduceras på ett framgångsrikt sätt”, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande. I slutet av 2011 ska Leaf säljas i alla de större marknaderna i Europa, enligt företaget.

– Renault-Nissan-alliansen investerar över fyra miljarder euro i syfte att bli ledande inom elbilar, med åtta produkter fördelade på tre varumärken. Den här investeringen inkluderar fem batterifabriker och sju bekräftade tillverkningsanläggningar, som till exempel Sunderlandfabriken i Storbritannien. Detta signalerar alliansens starka engagemang till elbilar och vår beslutsamhet att leda marknaden, säger Simon Thomas, sälj- och marknadschef på Nissan, i pressmeddelandet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.