måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nöjda medborgare gör fler kollektivtrafikresor

Publicerad: 20 april 2022, 09:39

Nöjda medborgare gör fler kollektivtrafikresor, enligt intresseorganisationen Gröna Mobilister. Foto: Duygu Getiren/TT

Med relativt enkla medel för att öka attraktiviteten hos alternativa färdmedel skulle bilåkandet kunna minska med tio procent, menar Gröna Mobilister efter en ny analys av resestatistik.

Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterKollektivtrafikCykling

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Intresseorganisationen Gröna Mobilister har tittat närmare på sambandet mellan resvanor och kommuninvånarnas nöjdhet med kollektivtrafik, gång- och cykelvägar. Det visar sig att ju nöjdare invånarna är med utbudet, desto fler resor sker med kollektivtrafik, cykel eller till fots. Samtidigt minskade bilresande lika mycket.

Andra slutsatser är att de största möjligheterna att öka andelen gång och cykling genom förbättrad infrastruktur finns i de större städerna, medan potentialen för ökad kollektivtrafik framför allt finns i pendlingskommuner och mindre städer.

”Dessa slutsatser är uppmuntrande, men vi får inte glömma den gamla sanningen att korrelation och kausalitet inte är samma sak. Vi ser dock tydliga tecken på att det verkligen finns ett orsakssamband mellan satsningar på attraktiva alternativ och minskad bilism”, säger projektledare Per Östborn vid Gröna Mobilister, i en kommentar.

De lyfter också fram att det inte verkar vara alltför svårt att minska körsträckan med bil med tio procent genom att göra resealternativen mer attraktiva. Ett exempel är Lessebo och Forshaga där nöjdheten är 70 respektive 63 procent. I Lessebo stannar tågen fortfarande, men inte i Forshaga. Andelen bilresor är i Lessebo 59 procent och i Forshaga 80 procent.

”De som hävdar att vi inte kan minska bilismen genom att satsa på alternativen kan slänga sig i vägrenen”, säger Marie Pellas, ordförande för Gröna Mobilister, i en kommentar till undersökningen.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev