Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Norwegian: Modern flygplansflotta avgörande för utsläppen

Publicerad: 5 februari 2020, 15:46

Flygbolaget Norwegian menar att valet av flygplan har en avgörande betydelse när det gäller klimatavtrycket. Forskare inom hållbart resande tonar ned den betydelsen.

Foto: Norwegian

Flygbolaget Norwegian gör sitt för att försvara verksamheten på en nordisk marknad där allt fler vill avstå flyget att klimatskäl. Som flygresenär får man betydligt mindre utsläpp per passagerarkilometer genom att flyga med ett flygbolag med en modern flotta jämfört med ett flygbolag med en gammal flygplansflotta, hävdar det norska bolaget.


Till att börja med är det lätt att vara överens att den som stannar på marken orsakar mindre utsläpp jämfört med den som väljer att sätta sig i ett flygplan. Men när det är sagt spelar valet av flygplan roll. Där de etablerade tidigare statliga flygbolagen ofta har äldre och mindre energieffektiva plan jämfört med uppstickarna på marknaden. 

Den genomsnittliga åldern på utvalda flygbolags flygplansflottor. Källa: plainspotters.net

Norweigan som inom kort presenterar sin hållbarhetsarapport för 2019 kommer där att jämföra utsläppen från sin relativt nya flygplansflotta med branschgenomsnittet hos ICAO:s. Koldioxidberäkningar visar då att Norweigan under år 2019 släppte ut 1,7 miljoner ton mindre koldioxid än om bolagets flygplan sett ut som snittet på marknaden. Det motsvarar tre gånger så mycket som all inrikestrafik i Sverige per år.

– Utsläppen ökar visserligen om fler flyger, även om vi med modern teknik blir mer CO2-effektiva per passagerare. Men, man måste se det ur ett helhetsperspektiv. Om inte vi hade investerat i ny teknik och nya flygplan så hade ju utsläppen ökat betydligt mer med en gammal flotta med höga utsläpp, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef för Norwegian i Sverige och Finland. 

Trots ökad klimatmedvetenhet fortsätter flygandet att öka och då vill Norwegian visa att de investerar i ny teknik och nya flygplan. 

– I väntan på att nya alternativa bränslen ska bli kommersiellt tillgängliga är nya, bränsleeffektiva flygplan den absolut mest effektiva åtgärden som flygbolag kan vidta redan nu och som ger resultat redan i dag, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson. 

Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers tekniska högskola och en av initiativtagarna till beräkningsverktyget Klimatsmart semester menar att han inte har någon anledning att ifrågasätta att Norweigan sitter på jämförelsevis nya och klimateffektiva flygplan. 

– Samtidigt är en långflygning ett av de mest klimatpåverkande besluten som en privatperson kan ta i dag och i det perspektivet är val av flygbolag av mindre betydelse, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

De beräkningar som resenärer gör på sajten Klimatsmart semester tar inte hänsyn till bilars, flygplans och tågs ålder utan ger en mer generell bild av vad som är ett klimatsmart val. 

I sammanhanget är det förstås av intresse hur Norweigans totala utsläpp har utvecklats under den aktuella tiden. Den uppgiften kommer dock att offentliggöras först i den ännu inte publicerade hållbarhetsrapporten. 

Charlotte Holmbergh Jacobsson tillägger avslutningsvis: 

– Flyget behövs och att det är utsläppen som ska minska, inte resandet. Vi tror på ny teknik och förnybara bränslen i framtiden - inte på flygskam. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.