måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nu är det dags för de verkliga snålbilarna

Publicerad: 15 januari 2010, 08:09

Bilindustrin visar inte framfötterna. Då får någon annan göra det. Nu utlovas 10 miljoner dollar till den som kan få fram en verkligt energisnål bil.

Ämnen i artikeln:

MotorMiljöbil

Eftersom bilindustrin mest bara presenterar konceptbilar, om de presenterar något alls numera, har The X-prize foundation, i form av Progressive Automotive X PRIZE inbjudit till en tävling om vem som kan presentera en bil som går >100 miles per gallon (0,24 liter milen, som en moped ungefär) eller motsvarande energimängd för alternativa bränslen eller eldrift. Och det får inte vara en konceptbil eller ett vetenskapligt projekt, utan bilen ska vara producerbar och se så ut att vanligt folk skulle vilja köpa den. X Prize Foundation har som målsättning att skapa verklig förändring med direkt nytta för mänskligheten och inget fungerar så bra som ett spektakulärt pris som vinst i en spektakulär tävling med nästan ouppnåeliga krav.

USA har börjat tuffa till sina avgasrestriktioner och regeringen har krävt att bilindustrin nu ska bygga bilar som klarar 35,5 mpg (0,66 l/mil) med början 2016, snarare än 2020 som man tidigare krävt. X-prize-bilen blir redan från början tre gånger bättre.

Tävlingen tar sin början i april 2010 och 41 lag med totalt 51 bilar har redan visat sitt intresse. Tävlingen är slut i september 2010 och avslutas med en stor prisutdelningsceremoni i Washington D.C.

Det här är mer än biltillverkarna klarar av i dagsläget. Dessutom väntar fame and fortune. X-pris-organisationen är inte dummare än att de förstår att folk vill sola sig i glansen av sitt verk, varför reglerna klart och tydligt statuerar att en av målsättningarna är att ”De tävlande och vinnarna ska bli hjältar och det ska uppnås genom omfattande exponering, mediatäckning och en betydande belöning i kontanter.”

Förstapriset på 10 miljoner dollar går till den vinnande standardbilen (Mainstream Class), medan 5 miljoner kommer att delas mellan två vinnare i alternativklassen, den ena med sätena sida vid sida och den andra med sätena i tandemkonfigurering.

The X-prize Foundation är kanske mera kända för The Ansari X-prize till den som först kunde skjuta upp en återanvändbar raket till 100 kilometers höjd, för att skapa de första privata betalande turist-astronauterna. Som vi vet vann Virgin Galactic med sin White Knight i kombination med Space Ship One.

The Progressive Automotive X PRIZE: www.progressiveautoxprize.org
X-prize-organisationens huvudsida: www.xprize.org

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev