Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nu drar kommersiella flygningar på biobränsle igång

Publicerad: 30 november 2010, 11:30

Nästa år lanserar tyska Lufthansa dagliga passagerarflygningar på biobränsle.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det har pratats mycket om biobränslen som drivmedel för flygplan, men än så länge har området begränsats till test och experiment. Nu planerar dock Tysklands största flygbolag Lufthansa att starta världens första biobränsledrivna passagerarflygningar, rapporterar AP.

Igår meddelade bolaget att en Airbus A321, som går på en biobränsleblandning gjord av 50 procent vegetabilisk olja, dagligen kommer att trafikera sträckan mellan Hamburg och Frankfurt. Flygningarna kommer att inledas i april 2011 och fortgår under sex månader, som en del av en långsiktig studie uppbackad av staten.

Finska oljebolaget Neste Oil kommer att leverera bränslet, som de hävdar släpper ut mellan 40 och 80 procent mindre växthusgaser än vanligt flygbränsle.

Flera andra flygbolag, som till exempel Continental och KLM, har testat biobränslen för framtida bruk, men Lufthansa blir först med att använda biobränsle i dagliga, schemalagda kommersiella passagerarflygningar, skriver TreeHugger.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.