Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Ny bensin i sommar med mer förnybart

Publicerad: 26 april 2021, 09:21

I början på 2011 blev det lagkrav på att alla nya bilar skulle kunna köras på E10.

Foto: Stian Lysberg Solum

I augusti kommer den nya standardbensinen E10 att börja säljas i Sverige.


Höjning av reduktionsplikten medför att vi får en ny standardbensin i Sverige i augusti, E10. De allra flesta bilar kan börja tanka den nya bensinen utan problem. Redan i dag finns den nya bensinen E10 i en rad europeiska länder, bland annat Danmark och Finland, men hos oss införs den på bensinstationerna i början av augusti. Bakgrunden är höjningen av reduktionsplikten, alltså inblandning av förnybart drivmedel i bensin från 4,2 till sex procent. Dagens 95-oktaniga bensin, E5, får högst innehålla fem procent inblandad etanol.

”E10 är ett av flera viktiga verktyg för att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. E10 blir en viktig faktor för att nå våra gemensamma klimatmål”, säger Ebba Tamm, expert produkt och miljö på Drivkraft Sverige, tidigare SPBI, i en kommentar.

I början på 2011 blev det lagkrav på att alla nya bilar skulle kunna köras på E10. Därför är ungefär 94 procent av alla bensinbilar i dag godkända för den nya bensinen. Bil Sweden har tagit fram en lista över vilka fordon som inte kan köra på E10. För dessa bilägare kommer den gamla E5-bensinsen att finnas kvar, men inte på alla bensinstationer.

Bil Swedens lista över vilka fordon som kan och inte kan köra på nya bensinen 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.