måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nya biobränsleregler klubbade

Publicerad: 14 april 2015, 06:58

Producenterna får strängare ramar för sin produktion

Ämnen i artikeln:

Biobränsle

En lång förhandlingsrunda är över för den ansvariga liberala EU-parlamentarikern Nils Torvalds, som fick stora applåder när han i sista minuten fick stöd för kompromissförslaget i miljöutskottet på tisdagsmorgonen. Genom nya biodrivmedelslagar får EU-målet på tio procents förnyelsebart i tankarna till år 2020 nya ramar.

Ett sjuprocentstak sätts för konventionella biodrivmedel, som föranlett lagförslaget genom att ha kritiseras för att ta upp matproduktionsmark och därigenom höja livsmedelspriser.

Även energigrödor som inte baserats på livsmedel ska nu räknas in till det taket, vilket är en eftergift från ministerrådet till parlamentets position. Från nordiskt perspektiv innebär detta att skogsavfall nu kan få del av financiellt stöd för att utvecklas som resurs till biodrivmedel.

Parlamentet får även med sig vissa krav på att bränsleproducenter ska räkna på den bortträngningseffekt som odlingen av biobränslen kan orsaka.

För avancerade biodrivmedel som baseras på bland annat sopor sätts ett ickebindande 0,5 procentsmål. Där hade parlamentet tidigare begärt 1,25 procent som en påtryckning för att industrin skulle ställa om produktionen.

Miljöorganisationer ställde sig försiktigt positiva till överenskommelsen. Miljöpartiet är besvikna men M-parlamentarikern Christoffer Fjellner uttryckte sin lättnad irdekt efter omröstningen.

– Utan en reform skulle expansionen av förnyelsebart i EU skjutits upp de närmsta fem-tio åren.

Den 29 april röstar hela parlamentet på lagen, som i utskottet fick en uppbackning av 51 röster för och 12 mot.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev