Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nya dieselbilar släpper ut för mycket kväveoxid

Publicerad: 28 juni 2017, 06:53

Att äldre dieselbilar inte klarar utsläppskraven är känt sedan länge. Men nu visar ny statistik från Naturvårdsverket att även nya dieselbilar släpper ut för mycket kväveoxider.


När myndigheten mätte de faktiska utsläppen från dieselbilar i klasserna Euro 4-6 visade de sig vara högre än vad som tidigare varit känt. De nya siffrorna kan få betydelse för arbetet med att minska hälso- och miljöpåverkan från trafiken menar Naturvårdsverket som uppger att utsläppen från kväveoxider från personbilar nu är cirka 30 procent högre än de var 2015 då myndigheten började samla in underlag för sin statistik. Med den nya statistiken i åtanke uppmanar Naturvårdsverket politikerna att se över förslaget om miljözoner för att säkerställa att det får avsedd effekt på luftkvaliteten. För att klara både klimatpåverkan och luftkvalitet i större städer menar myndigheten också att både tjänstebilsbeskattning och bonus-malus-system bör utformas så att de styr mot noll-utsläppsbilar.

Läs Naturvårdsverkets statistik här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.