måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nytt bolag ska minska e-handelns klimatavtryck

Publicerad: 8 september 2021, 09:25

Skrym har ett mål om att minska onödig luft i e-handeln motsvarande 1,5 gånger Globens volym, säger grundaren Jakob Nordfeldt. Foto: Skrym

I genomsnitt går det att minska mängden onödig luft i paket med tjugo-trettio procent, vilket kan leda till stora utsläppsminskningar. Med bättre använd data går det dessutom att samordna transporter och minska klimatavtrycket ytterligare.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Relativt nystartade Skrym har analyserat över en miljon e-handelsordrar från olika pilotkunder. Utifrån analysen har de satt upp ett mål på att inom 1,5 år ha minskat lika mycket paketvolym som ryms i Globen, ca 600 000 kubikmeter.

– Det kommer att bli tajt, men är möjligt att uppnå. I genomsnitt är det är möjligt att minska onödig luft i paketen med 20-30 procent, vilket skulle minska e-handelns klimatavtryck rejält, säger Jakob Nordfeldt, grundare av Skrym, till Aktuell Hållbarhet.

Onödig luft kostar inte bara plats i logistikhallar och transportfordon utan kräver också extra kartong och fyllnadsmaterial. Den minskade luften sänker i snitt transportkostnaden för varje order med åtta kronor.

– Jag ser ett skriande behov av en informationsinfrastruktur som kan hjälpa e-handeln att växa på ett hållbart sätt. Det handlar om mer än bara emballage. Genom att optimera i realtid kan vi på sikt möjliggöra smartare logistikflöden, exempelvis genom samtransporter i glest befolkade områden, säger Jakob Nordfeldt.

Fram till i dag har bolaget bara samarbetat med pilotkunder, men nu ska det bli ändring på det. Alla delar av logistikkedjan behöver samarbeta för att minska utsläppen, såväl e-handlare som förpackningstillverkare, logistikföretag och speditörer.

– Vi vill hjälpa små som stora företag - att vara hållbar och effektiv är inte något som ska vara begränsat till de största om vi ska klara omställningen branschen står inför, säger Jakob Nordfeldt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev