fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Nytt verktyg punkterar vanlig myt om elbilar

Publicerad: 20 april 2020, 09:28

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt verktyg besvarar frågan om hur mycket din elbil släpper ut under hela livscykeln.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Med ett nytt verktyg vill miljöorganisationen Transport and Environment, T&E, hjälpa intressenter att besvara frågan om hur mycket koldioxidutsläppen som kan minskas genom att byta ut fossildrivna fordon till elfordon.

Verktyget visar ett antal scenarion kring hur stora klimatbesparingar som kan göras genom en övergång från fossildrift till eldrift. I varje scenario ingår ett antal parametrar, som hur mycket koldioxid som släpps ut vid batteritillverkningen, vid produktionen av elbilar, när fossila bränslen förbränns och så vidare. 

Verktyget visar enligt T&E:s beräkningar att en övergång till elbilar gynnar klimatet också under de allra sämsta förhållandena. I verktygets ”worst case”-scenario körs till exempel elbilen i Polen på kolkrafts-el med batterier tillverkade i Kina. Trots dessa förutsättningar minskar utsläppen av växthusgaser med 22 procent jämfört med en effektiv dieselbil och 28 procent jämfört med en effektiv bensinbil. 

”Det här verktyget tar död på myten om att en elbil i Europa kan vara sämre för klimatet än en utsläppssnål bil som drivs av diesel eller bensin. Sådana påståenden stämmer helt enkelt inte”, säger T&E:s analytiker, Lucien Mathieu, i en kommentar.

Testa T&E:s verktyg 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev