Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Oops – fel elbilspion sparkad

Publicerad: 15 mars 2011, 07:30

Industrispionaget mot Renaults elbilsprojekt resulterade i sparken för tre av företagets toppchefer. Nu visar det sig att cheferna var oskyldiga och att det kanske inte ens ägt rum något spionage.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Franska Renault har tvingats be om ursäkt till tre sparkade direktörer som anklagats för industrispionage kring biltillverkarens elbilsprojekt. Direktörerna har anklagats för att sälja information till Kina. Renault har tidigare hävdat att företaget har bevis på att stora summor pengar har överförts till hemliga konton i Lichtenstein.

Nu pekar allt på att det hela rör sig om en stor bluff. Renaults vd Carlos Ghosn och den operative chefen Patrick Pelata har bett om ursäkt och säger sig vara djupt ångerfulla både på företagets och personliga vägnar.

De tre sparkade cheferna, Michel Balthazard, Bertrand Rochette och Matthieu Tenenbaum stämde Renault för förtal i samband med att de anklagades för att ha sålt information kring elbilar som ska ha stor betydelse för bilbranschen. Även franska myndigheter har haft ett högt tonläge och beskrivit händelserna som ett ekonomiskt krig samtidigt som de antytt kinesisk inblandning, något som lett till ett ilsket förnekande från Beijing.

Ghosn och Pelata uppgav på måndagen att de ska ha ett möte med de berörda cheferna för att reparera skadorna. Vändningen kommer efter att utredningsarbetet visar att några hemliga konton inte finns och att några transaktioner inte har ägt rum. Ingenting tyder heller på att någon information har läckt ut från Renault. Istället ska det hela röra sig om en iscensatt bluff. Renault ska nu delta i ett civilrättsligt mål där undersökningen gäller bluffen.

Tre personer har häktats för utredning kring deras delaktighet i bluffen men två har åter försatts på fri fot. Den tredje, en säkerhetschef på Renault, kan komma att åtalas för falska påståenden kring spionaget. Säkerhetschefen, Dominique Gevrey, ska ha varit den som utlovat information till polisen om bland annat de hemliga kontona som alltså inte existerade.

Åklagaren utesluter inte att Renualt har utsatts för industrispionage men menar att det också kan röra sig om handlingar utförda för att ”destablisera” biltillverkaren.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev