Mobilitet
Oro inför att miljöincitamenten i hamn- och farledsavgifterna ska utredas
Publicerad: 2 februari 2022, 10:54
Göteborgs hamn. Nu ska miljöincitamenten i hamn- och farledsavgifter ses över och göras mer enhetliga för att undvika kontraproduktiv miljöstyrning. Foto: BastianLinder
Nationella sjöfartssamordnaren får i uppgift att kartlägga miljöstyrningen i hamn- och farledsavgifterna och jobba för ett mer enhetligt system.
Regeringen ger den nationella sjöfartssamordnaren nya uppdrag. Det handlar dels om att få till stånd så kallade gröna sjöfartskorridorer enligt Clydebankdeklarationen som undertecknades under Cop 26 i Glasgow, dels om att få till stånd mer enhetliga miljöincitament för hamn- och farledsavgifterna. Så sent som i förra veckan skrev Aktuell Hållbarhet om kritik mot dagens utformning av farledsavgifterna.
I dag bestämmer varje hamn själva om miljöstyrning med hjälp av hamnavgiften medan farledsavgiften bestäms av staten som till stor del finansierar Sjöfartsverkets verksamhet. Aktuell Hållbarhet erfar att det finns en oro för central styrning av kommunala hamnars avgiftssystem.
– Det är man medveten om och därför är mitt nya uppdrag att föra en dialog med de olika aktörerna för att undvika kontraproduktiv miljöstyrning. Det är viktigt att hamn- och farledsavgifterna lirar ihop för att ge rederierna så stort miljöincitament som möjligt och maximera samhällsnyttan. Vi kommer kartlägga hur incitamenten ser ut i dag och se om vi kan komma överens om något mer enhetligt, det finns ett gemensamt intresse att det ska fungera bra tillsammans, säger Björn Garberg, nationell sjöfartssamordnare, till Aktuell Hållbarhet.
Förrförra veckan fick Statskontoret i uppgift av infrastrukturministern att se över Sjöfartsverkets finansiering via farledsavgifterna, med syftet att hitta en bättre organisations- och finansieringsform som kan bidra till att styra sjöfarten mot fossilfrihet.
Läs regeringens nya uppdrag till samordnaren
Läs statskontorets uppdrag om Sjöfartsverkets finansieringsform