fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Oväntat stort intresse för elektrifiering av tung trafik

Publicerad: 5 juli 2022, 09:30

Energimyndigheten ser ett stort intresse för att bygga laddstationer för tung trafik. Foto: Getty Images/Scharfsinn86

Intresset för att bygga laddstationer för el och vätgas för tung trafik tyder på att en landstäckande infrastruktur är på väg att växa fram.

Ämnen i artikeln:

Elfordon

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Intresset för att bygga publika laddstationer för el och vätgas för tung trafik har varit betydligt större än väntat. Det uppger Energimyndigheten efter att ha sammanställt ansökningarna till myndighetens stöd för regionala elektrifieringspiloter. Totalt har det ansökts om stöd för 414 ladd- och vätgastankstationer på ett totalt belopp om 5,4 miljarder kronor, mer än tre gånger mer än de 1,5 miljarder som utlystes.

”Resultatet som nu börjar ta form inger stora förhoppningar. Det tyder på att satsningen kommer att leda till ett rejält steg framåt för elektrifieringen av tunga godstransporter”, säger Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, i en kommentar. 

De som ansökt är allt ifrån mindre start-ups till kommunala bolag och större energi- och drivmedelsbolag, och ansökningarna kommer från samtliga av Sveriges län. Baserat på ansökningarnas geografiska spridning är Energimyndighetens bedömning att det finns goda utsikter för en heltäckande infrastruktur av laddstationer, och även en bra start för utbyggnaden av vätgastankstationer. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev