Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Paris startar elbilspool

Publicerad: 7 oktober 2010, 06:42

Paris kommer att göra 3 000 elbilar tillgängliga i ett banbrytande program.


Ämnen i artikeln:

CleantechElbilarForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Stadens borgmästare Bertrand Delanoë presenterade häromdagen det nya programmet kallat Autolib. De som prenumererar på tjänsten kommer att få tillgång till 3 000 elbilar och över 700 stationer utspridda i staden, samt en mängd andra förmåner.

Autolib kommer att testas i juni nästa år, och förhoppningsvis vara i full drift från och med september. Elbilsprogrammet kan ses som en logisk fortsättning på Vélib, stadens omfattande system för cykeldelning, som har varit en stor framgång trots problem med stölder och vandalism.

Prenumeranterna kommer att betala 15 Euro (cirka 140 kronor) i månadsavgift för tjänsten, och ytterligare 5 Euro (47 kronor) för varje halvtimme som de använder en bil, skriver Treehugger.

Tidningen Der Spiegel konstaterar att systemet garanterar användarna parkeringsplatser i en stad som är ökänd för sin brist på just dessa. Det borde onekligen låta som ljuv musik även för en första klassens miljöbov.

Om bilpoolssystemet går som planerat så kommer det att befria staden från tiotusentals vanliga bilar, och därmed minska trängseln och luftföroreningarna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News