Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Portugal först med infrastruktur för elbilar

Publicerad: 21 oktober 2010, 09:12

Portugal är på väg att öppna världens första rikstäckande nätverk av laddningsstationer för elbilar.


Ämnen i artikeln:

InfrastrukturCleantechTeknikElbilarMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Portugal, som till stor del är beroende av importerade fossila bränslen, har som mål att ersätta tio procent av landets bilar med elbilar innan 2020. Och nu tar man alltså ett viktigt steg på vägen.

– Under första halvåret 2011 kommer vi att ha ett nationellt nätverk av laddstationer. Det kommer att vara möjligt att åka genom hela landet med elbil utan laddningsproblem, säger landets energiminister Carlos Zorrinho till Reuters.

Nätverket kommer att förbinda 25 städer och inkludera 1 300 normala laddningsstationer och 50 snabbladdningsstationer, placerade på parkeringsplatser, vid bensinmackar och i anslutning till hotell och köpcenter.

Det öppna systemet kommer att vara kompatibelt med alla elbilsmärken, och även fungera för elektriska motorcyklar och lastbilar.

Staten erbjuder dessutom 5 000 Euro till de 5 000 första köparna av elbilar i Portugal, och erbjudandet kan dessutom kombineras med tidigare skattelättnader. Och med tanke på landets höga skatter för konventionella bilar, så bör elbilar kunna bli riktigt attraktiva även för mindre miljömedvetna bilister.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News