Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Preem ursprungsmärker förnybara drivmedel

Publicerad: 9 mars 2020, 08:47

Preem är först ut ursprungsinformation på förnybar diesel och bensin.

Foto: Bertil Ericson Scanpix

Preem ursprungsinformation har nu förnybar diesel och bensin. Men de får kritik för att det inte handlar om märkning vid pumpen och för att redovisningen av fossila drivmedel är otydlig och svåråtkomlig.


Texten är uppdaterad

Drivmedelsbolaget Preem, som inför prövningen av Preemraff har varit sysselsatt med en offensiv påverkanskampanj är först i Sverige med ursprungsinformation på förnybar diesel och bensin. Det handlar dock inte om någon märkning vid pumpen, ej heller omfattas de fossila drivmedlen utan endast de förnybara, i enlighet med kommande lagkrav enligt EU:s drivmedelsdirektiv.

– Det är bra att informationen nu finns på deras hemsida, men det är en skandal att de inte anger var de fossila drivmedlen kommer ifrån, säger Jakob Lagercrantz, vd för 2030-sekretariatet, till Aktuell Hållbarhet.

Preem anser dock att företaget visst ursprungsmärker fossila drivmedel och hänvisar till sin hållbarhetsredovisning där uppgifter om ursprung för råolja redovisas. 

Den svenska regeringens förslag om ursprungsmärkning av drivmedel har stoppats av EU-kommissionen då det enligt ett utlåtande är ett indirekt handelshinder att deklarera ursprungsland. Därmed har kravet på en hållbarhetsdeklaration för drivmedel som skulle ha trätt i kraft den 1 maj skjutits upp och kan nu tidigast träda i kraft i oktober.

Enligt utlåtandet från den tidigare kommissionären för inre marknad och industri Elżbieta Bieńkowska har konsumenter ofta har fördomar mot utländska varor och därmed skulle drivmedel från andra länder än Sverige missgynnas av en ursprungsdeklaration.

– Enligt EU-kommissionen innebär ursprungsdeklaration en nackdel för oljeprodukter som kommer från länder som folk kan tycka illa om. Det var ju därför vi ville ha det, vi vill inte att man ska köpa olja från demokratisvaga länder, säger Jakob Lagercrantz.

Det reviderade förnybartdirektivet ska vara infört i Sverige senast den 30 juni 2021 och innebär att försäljning av förnybara drivmedel ska åtföljas av en ursprungsdeklaration med information om energikälla och tillverkningsplats.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News