Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Producera ditt eget biobränsle

Publicerad: 20 september 2010, 04:03

Med MicroFueler kan du själv omvandla organiskt avfall till biobränsle och grön energi.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Amerikanska företaget E-Fuel lanserar MicroFueler, en enhet som låter användarna producera biobränsle av organiska sopor, som till exempel trä, papper, växter och bröd. På två minuter omvandlar maskinen, utan restavfall, soporna till sockervatten, som därefter fermenteras och blir till etanolbränsle, skriver VentureBeat.

En fördel med MicroFueler är det relativt låga priset. En version finns tillgänglig för 10 000 dollar, och även om det låter mycket så ska den, enligt E-Fuel, kunna producera samma mängd oavbruten energi som ett solpanelsystem för 450 000 dollar. Och modellen är inte heller beroende av väderförhållanden, utan drivs an något som alla konsumenter eller företag producerar – sopor.

Bränslet kan produceras för så lite som en dollar per gallon (1,85 kronor per liter) och kan lagras i flera år. Och enligt företaget går det endast åt marginellt med elektricitet för att driva enheten.

E-Fuel har redan kört ett betaprogram för MicroFueler, där enheter har använts av hushåll i Kalifornien, skolor och banker över hela USA samt bryggerier i Österrike och Irland. Hittills har företaget rest 5 miljoner dollar i kapital, men nu ser man sig om efter ytterligare investerare för att kunna möta efterfrågan.

E-Fuel har 25 anställda och startades 2008 av Tom Quinn, mest känd för att ha uppfunnit den rörelsekänsliga spelkontrollen som används av Nintendo Wii.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.