Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Punktliga tåg är en billig åtgärd med stor klimatnytta

Publicerad: 13 augusti 2021, 09:36

Större punktlighet skulle kunna öka tågtrafiken och minska växthusgasutsläppen, enligt forskare.

Foto: Martin Wahlborg

Punktligare tåg är en billig åtgärd för att öka järnvägskapaciteten. Det möjliggör utsläppsminskningar genom att kunna flytta gods- och persontransporter till järnväg.


Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterTrafik

Järnvägen står för 16 procent av transporterna i Sverige men bara ett par promille av växthusgasutsläppen. För att Sverige ska nå sina klimatmål behöver järnvägstrafiken öka med fyra procent per år, dubbelt så mycket som fallet är nu. Men då behöver kapaciteten öka. En av de billigaste och dessutom effektivaste åtgärderna är att öka punktligheten, enligt forskare vid Lunds universitet.

”Järnvägstrafikens punktlighet är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar hur nöjda resenärer är med sin resa och hur attraktivt det är att transportera gods på järnväg. Om punktligheten förbättras kan järnvägens infrastruktur också utnyttjas bättre, med fler och tätare avgångar”, säger Carl-William Palmqvist, forskare vid Lunds universitet, i en skriftlig kommentar.

Mer systematiskt kvalitetsarbete, större fokus på teknik och underhåll och verklighetsförankrade tidtabeller är några av åtgärderna som krävs. Tidslängden på uppehållen vid stationer underskattas i 40 procent av fallen. Samtidigt orsakas de flesta förseningarna i tågtrafiken av störningar som är mindre än någon minut.

”Om vi vill att resenärer och godsoperatörer ska välja järnväg som transportmedel måste tågen vara punktliga och avgå i tid. Dessutom kan tågen avgå tätare och fler tåg nyttja den rälskapacitet vi redan har om punktligheten förbättras”, säger Carl-William Palmqvist.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterTrafik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.