Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Qantas satsar på biojetbränsle

Publicerad: 4 Januari 2011, 10:54

Australiska flygbolaget Qantas hoppas minska sina koldioxidutsläpp genom att bygga världens andra fullskaliga kommersiella anläggning för produktion av biojetbränsle.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Qantas bygger en ny anläggning för att producera biojetbränsle av avfall. Flygbolaget kommer att samarbeta med amerikanska biobränsleproducenten Solena och tanken är att hushålls- och industriavfall ska förvandlas till grönt flygbränsle, skriver The Guardian.

Solena har redan skrivit ett avtal med British Airways för att bygga en liknande anläggning i London, som årligen kommer att konvertera 500 000 ton avfall till 60 miljoner liter biojetbränsle. Anläggningen är världens första i sitt slag och planeras att vara i drift 2014.

Flera stora flygbolag har testat biobränslen i sina flygplan, med hittills lyckade resultat. Just nu är det dock, i USA och Storbritannien, endast tillåtet med en 50/50-blandning av biobränsle och vanligt flygbränsle. Men British Airways kommer att undersöka möjligheten att använda 100 procent biobränsle så fort det blir tillåtet.

Solena förhandlar även med easyJet, Ryanair och Aer Lingus om att bygga en anläggning för produktion av biojetbränsle i Dublin.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.