Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Ramboll: Manlig norm styr planeringen av persontrafik

Publicerad: 16 mars 2021, 10:25

Transporter planeras ur ett manligt perspektiv, visar ny rapport.

Foto: Ipopba/ Getty

I transportplanering är det manliga perspektivet den omedvetna normen. Det visar en ny rapport som studerat transportplaneringen i sju länder.


Det spelar ingen roll om vi talar om de nordiska länderna, Indien eller Singapore. Överallt styrs trafikplaneringen främst av män och gynnar mäns sätt att resa framför kvinnors sätt att resa. Därmed gynnas bilism framför klimatsmart kollektivresande. Det visar en studie av mobilitet som miljökonsulten Ramboll har gjort i sju länder.

”Kvinnor utgör hälften av befolkningen och är inte någon minoritet, men i transportplanering är det manliga perspektivet den omedvetna normen”, säger Marianne Weinreich, huvudförfattare till rapporten på Ramboll.

Enligt Ramboll är mindre än var tredje anställd inom transportsektorn i Europa en kvinna. Det innebär att transporter i större utsträckning planeras utifrån ett manligt perspektiv, samtidigt som det skiljer sig åt väsentligt hur kvinnor och män rör sig i samhället. Enligt studien gör män oftast längre men enklare resor såsom pendling mellan hemmet och jobbet medan kvinnor oftare gör kortare och mer komplexa resor med fler stopp, till exempel för att handla mat och för att hämta barn på förskola och skola på vägen till och från jobbet. En annan skillnad är att kvinnor oftare tänker på personlig säkerhet när de väljer hur de ska färdas.

”Denna studie är ett viktigt bidrag till att förstå skillnaderna mellan kvinnors och mäns rörelsemönster så att vi framöver kan ta bättre hänsyn till det och bidra till ett bättre samhälle för alla”, säger Helen Maalinn, strateg social hållbarhet på Region Stockholm, i en kommentar till studien.

Läs rapporten ”Gender and (smart) Mobility” 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.