lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Rapport: Förnybar gas kan ersätta fossilt fartygsbränsle

Publicerad: 25 mars 2022, 10:41

Ett lastfartyg passerar Hjulstabron i Mälaren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inom ett antal år kan det vara möjligt för sjöfarten att byta ut fossilt fartygsbränsle mot förnybara drivmedel från svenska biogasanläggningar. Det framgår av en rapport.

Ämnen i artikeln:

Sjöfart

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Tillsammans med forskare vid Chalmers tekniska högskola har IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört analyser av nuvarande och planerad produktionskapacitet för förnybar flytande biometan, LBM. Slutsatsen är att det är möjligt att producera de mängder LBM som täcker sjöfartens behov, men det kräver en ”kraftfull utbyggnad av antalet biogasanläggningar i Sverige”, enligt IVL. 

Baserat på uppskattningar måste den årliga produktionen av LBM öka med mer än 1 TWh, vilket motsvarar upp till tio nya större svenska biogasanläggningar per år, visar rapporten som forskare vid IVL och Chalmers tagit fram.

”Det är en enorm utbyggnadstakt, en kraftsamling för hela samhället. Men klarar vi det skulle alla fartyg som bunkrar fossil LNG (flytande naturgas, red. anm.) i Sverige kunna välja grönt redan om några år. Det skulle betyda mycket för sjöfartens omställning”, säger Karl Jivén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar. 

Det är i dagsläget två till tre gånger dyrare för sjöfarten att välja ett förnybart drivmedel än ett fossilt, vilket bromsat omställningen inom branschen, tillägger han. 

”Men de förnybara alternativens konkurrenskraft har nyligen förbättrats genom beslutet om ett stöd för svensk biometanproduktion. Om sjöfarten även införlivas i EU:s utsläppshandelssystem kan kostnadsskillnaderna mer eller mindre jämnas ut”, säger Karl Jivén vidare i en kommentar.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev