Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Regeringens miljömål kräver färre bilar

Publicerad: 11 maj 2012, 06:44

Om Sveriges miljömål till 2030 ska uppnås måste biltrafiken minska. Enligt en utredning förväntas istället trafiken öka.


Ämnen i artikeln:

Miljömål

Kapacitetsutredningen kommer fram till att teknikförbättringar och en ökad andel förnybar energi inte räcker för att uppnå miljömålet. Till exempel måste reseplaneringen bli bättre och biltrafiken minska med 20 procent. I själva verket ökar biltrafiken, rapporterar Ekot.
‒ Det är nog viktigt att komma igång nu. Ju längre man dröjer deste tuffare blir åtgärderna, säger Lena Erixon, ställföreträdande generaldirektör på Trafikverket, som lett utredningen.

Miljöministern Lena Ek har ännu inte lämnat några konkreta besked om skatter eller avgifter utan tror mycket på alternativa bränslen och ny teknik. Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd ska presentera regeringens infrastrukturförslag i höst och berättar om diskussionerna för Ekot:
‒ Vi kommer behöva ha en diskussion där alla transportslag mer än i dag behöver stå för sina egna kostnader.

Till 2030 ska Sveriges bilflotta vara fossiloberoende och enligt trafikverket leder det till att användningen av fossila drivmedel måste minska med 80 procent fram till 2030, enligt Ekot.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Miljömål

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.