Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Rekord: Elbilen som gör 495 kilometer i timmen

Publicerad: 31 Augusti 2010, 05:34

Buckeye Bullet 2.5 har satt nytt världsrekord för elbilar, genom att komma upp i en hastighet av 495 kilometer i timmen.


Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Ingenjörsstudenter från Ohio State University lyckades i slutet av förra veckan köra sin elbil med en snitthastighet på 495 kilometer i timmen. Rekordtiden mättes som snittet av två körningar på en mile (1,6 kilometer) vardera. Den bästa sträckan gjorde man i nästan 515 km/h, vilket ger en antydan om att rekordet kan slås snart igen.

Teamet slog faktiskt det elva år gamla världsrekordet på 395 km/h redan förra måndagen, men med rekordtiden 468 km/h lyckades man då inte nå milstolpen 300 mph (482 km/h). Men det tog alltså bara några dagar innan man klarade den gränsen (495 km/h motsvarar 307,7 mph).

Loppet genomfördes i Bonneville Salt Flats, en saltöken i Utah som ofta används för liknande rekordförsök på grund av att området är extremt platt.

Elbilen, döpt till Buckeye Bullet 2.5, är utrustad med litiumjonbatterier från A123 Systems. Under loppet hade studenterna teknisk back up från europeiska Venturi, skriver Popular Mechanics.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.