Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Rekordlångt godståg provkörs till Malmö

Publicerad: 21 april 2021, 09:06

Det 835 meter långa godståget rullar in i Malmö

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige bör göra investeringar för att klara längre godståg, menar Trafikverket. Nu görs provkörningar till Tyskland med ett 835 meter långt tåg.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Ett rekordlångt godståg på 835 meter provkörs nu mellan Maschen i Tyskland och Sverige. Förhoppningen är att den ökade längden ska bidra till mer hållbar godstrafik och överflyttning av gods från väg till järnväg. Tåglängden innebär att 55 stycken containrar på 45 fot får plats, jämfört med 41 containrar vid en tåglängd på dagens högsta tillåtna 630 meter. Trafikverket pekar samtidigt på att längre tåg kommer kräva bland annat investeringar till förlängning av förbigångsspår, utbyggnad av fler bangårdar och förstärkning på vissa bandelar.

”Det är väl investerade pengar för att uppnå Sveriges mål om att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent senast 2030 jämfört med 2010”, säger Trafikverkets projektledare Michel Gabrielsson i en kommentar.

Långa godståg tillåts i flera länder, exempelvis i Finland, Danmark, Tyskland, Frankrike och Schweiz. EU har dessutom beslutat att trafikering av minst 740 meter långa tåg ska vara möjligt på det transeuropeiska transportnätet senast 2030.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev