söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Rekordökning i försäljningen av laddningsbara bilar

Publicerad: 7 augusti 2018, 05:30

Electric Car Car Power Electric Vehicle Foto: Maxpixel /

1 juli infördes bonus-malus i Sverige. Under den första månaden med det nya systemet ökade försäljningen av laddningsbara bilar med 115 procent jämfört med samma månad förra året.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterElbilarKlimatförändringarKoldioxidutsläpp

Av de 2171 laddningsbara bilar som såldes under juli var mer än hälften hybridbilar, något som enligt organisationen Power Circle indikerar att efterfrågan på rena elbilar begränsas av dålig tillgång hos leverantörerna. Ett annat problem är fortfarande att laddningsinfrastrukturen i Sverige är dåligt utbyggd menar Olle Johansson, vd för Power Circle, en organisation som arbetar för att driva på elektrifieringen av transportsektorn.
– När antalet laddningsbara bilar ökar är det viktigt att tillgången till laddning hänger med. Även de kommuner och företag som byggt laddningsstationer måste undersöka om det är dags att bygga fler, det sker en ständig utveckling på det här området och utan bra laddningsmöjligheter försvåras omställningen till eldrift betydligt, säger Olle Johansson i en presskommentar.

Bonus-malus innebär att man får 60 000 kronor i bonus när man köper en elbil. För laddhybrider erhålls bonus på mellan 10 000 och  60 000 kronor. Inköp av en gasbilar ger alltid en bonus på 10 000 kronor, oavsett utsläpp. För bilar med utsläpp över 95 gram koldioxid per kilometer väntar istället en kraftigt höjd fordonsskatt (malus) i proportion till utsläppen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev