Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Resplanerare med fokus på bränsleförbrukningen

Publicerad: 17 juni 2010, 06:10

Bosch har utvecklat ett nytt satellitnavigationssystem som tar hänsyn till mer än bara avstånd.


Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

De senaste åren har det kommit en del satellitnavigationssystem som rekommenderar de mest bränslesnåla resorna, istället för enbart de snabbaste. Nu har tyska Bosch utvecklat en reseplanerare som kan spara ännu mer bränsle genom att ta hänsyn till såväl förarens aggressionsnivå som bilens vikt, aerodynamik, motorstorlek och transmission. Den nya programvaran ECO2 kan minska bränsleförbrukningen med i genomsnitt 9 procent (vilket dock även innebär en 9-procentig ökning av restiden), skriver Technology Review.

De flesta befintliga satellitnavigationssystem som rekommenderar bränslesnåla rutter tar främst hänsyn till hastighetsbegränsningar och antal korsningar. Men den bästa rutten behöver inte vara densamma för alla bilar och förare. Vissa bilar accelererar effektivare än andra, vilket leder till skillnader i bränsleeffektiva hastigheter. Den väg som är effektivast för en försiktig förare behöver inte vara det för en förare som föredrar att köra snabbt.

Med ECO2 kan en förare välja körstil: snabb, normal eller ekonomisk. En algoritm tar hänsyn till detta när den beräknar den mest effektiva vägen för den valda körstilen. Programvaran är utformad för att kopplas till bilens centraldator, där den får tillgång till detaljer om till exempel motorstorlek, typ av bränsle och luft- och rullmotstånd. Utifrån dessa data räknar ECO2 ut ”hastighetsberoende bränsleförbrukningskurvor”, som visar hur mycket bränsle bilen förbrukar under olika kör- och vägförhållanden.

Enligt Stefan Meyer på Bosch Car Multimedia så kommer ECO2 att börja produceras i sommar, och integreras i ett antal bilars navigationssystem.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.