Mobilitet
Riksrevisionen: Stora brister när kollektivtrafiksatsningar byttes mot bostäder
Publicerad: 18 maj 2021, 10:04
Slutbetänkandet av Sverigeförhandlingen under en pressträff i Rosenbad. Foto: Henrik Montgomery/TT
Staten fick betala dyra kollektivtrafiklösningar i utbyte mot bostäder som ändå skulle byggas. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.
När regeringen förhandlar om medfinansiering av regionala kollektivtrafikåtgärder bör den först göra analyser av behov, transparenta och jämförbara samhällsekonomiska analyser samt tillförlitliga kostnadsuppskattningar. Det skriver Riksrevisionen som i dag riktar kritik mot Sverigeförhandlingens så kallade stadsavtal, där regeringen finansierade kollektivtrafik till ett värde av 20 miljarder i utbyte mot att kommunerna lovade utökat bostadsbyggande.
Bristerna kan enligt Riksrevisionen till stora delar förklaras av den planeringsmodell som användes. I den planeringsmodellen beslutades investeringar till stor del utifrån hur många nya bostäder som utlovats snarare än hur samhällsekonomiskt lönsamma investeringarna i infrastruktur var. Detta kom enligt Riksrevisionen senare att straffa sig. Riksrevisionen konstaterar också att Sverigeförhandlingen avviker från Riksdagens beslut om hur infrastruktur ska planeras.
”I stället för att undersöka vilka projekt som var mest samhällsekonomiskt lönsamma, och bäst skulle lösa de transportbehov som fanns, prioriterade Sverigeförhandlingen dyra projekt i utbyte mot nya bostäder”, skriver Riksrevisionen i en kommentar till rapporten.
Riksrevisionen ifrågasätter också regeringens bedömning att avtalen i Sverigeförhandlingen resulterat i cirka 200 000 nya bostäder.
”Riksrevisionens bedömning är att avtalen visserligen kan ha påskyndat bostadsbyggandet något, men att nettotillskottet av nya bostäder som de har lett till i praktiken är betydligt mindre”, skriver myndigheten.
Läs ”Statlig medfinansiering av regional kollektivtrafik – Sverigeförhandlingens storstadsavtal”