Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så fick Liberalerna och Centern plussa på klimatbudgeten

Publicerad: 15 september 2020, 09:44

Pengar till vätgasmackar och klimatsmarta arbetsmaskiner är budgetsatsningar som fått Liberalernas signatur. Centern bidrar med bland annat satsningar på Bio-CCS.

Foto: Pontus Lundahl, Anders Wiklund (TT) och JM

Miljöpartiets presentation av nära 10 miljarder kronor till gröna satsningar under nästa år är i själva verket minst 10,5 miljarder kronor. Satsningar på bland annat bio-CCS, laddinfrastruktur, vätgas och klimatsmarta arbetsmaskiner fick Liberalerna och Centern berätta om.


Gårdagens regeringspresentation av budgetposter inom miljö och klimat var inte hela sanningen. Även Liberalerna och Centern ska ha sin del av äran och fick, efter att strålkastarljuset lämnat Miljöpartiets språkrör, presentera sina satsningar. 

Från Liberalerna utlovas ett stöd till ”regionala elektrifieringspiloter” med laddinfrastruktur för tunga fordon, samt en tankinfrastruktur för vätgas. 500 miljoner kronor satsas år 2021 och 550 miljoner år 2022. 

Vidare satsas 100 miljoner kronors på elflyg och flygbiobränslen till år 2022. Lika mycket pengar, 100 miljoner kronor under två år, satsas på utveckling av klimatsmarta arbetsmaskiner.

Centerns bidrag är 200 miljoner kronor år 2021 till ett grönt avdrag för installation av soclceller, en satsning på  bio-CCS, 50 miljoner kronor år 2022 och 200 miljoner kronor 2023 samt 200 miljoner till gröna industrisamarbeten på EU-nivå. Slutligen står Centern bakom 3 miljoner kronor till forskning om skogen som kolsänka. 

Lite vid sidan om huvudspåret berättade Liberalerna om en budgetpost till Naturvårdsverket på 13 miljoner kronor för att stärka myndighetens samordnande roll för miljötillsyn och miljöprövning. 

Summeras dessa förslag från Miljöpartiet, Centern och Liberalerna finns nu miljö- och klimatutgifter för år 2021 på 10,63 miljarder kronor och aviserade utgifter på drygt 7,55 miljarder kronor för år 2022 samt 3,4 miljarder för år 2023.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.