Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så funkar den sägenomspunna bränslecellen

Publicerad: 8 oktober 2010, 05:12

Nu börjar den hemlighetsfulla bränslecellen från Bloom Energy användas av kunder i USA. Vi har tagit en titt på tekniken.


Ämnen i artikeln:

Bränsleceller

Bränslecellen har funnits med oss väldigt länge och vägrar lämna arenan. Hittills har världen bara sett prototyp- och rymdvarianter och en del småskaliga modeller för demobruk, men nu tycks den första kommersiella produktserien vara på gång i stor skala.

Bloom Energy i Sunnyvale i Kalifornien har sedan länge haft en 100-kilowattsvariant kallad ES5000, eller Energy Server, i tillverkning, avsedd att förse större kontorsfastigheter med el. Eftersom den blir varm under drift, över 800 grader, har Bloom dessutom varit så snitsiga att de tar vara på överskottsenergin på ett sätt man inte går in närmare på vilket bidragit till en viss aura av mystik kring företag. Men eftersom bränslecellen har en verkningsgrad runt 50% blir det sannolikt en del värme över. Vid 800 grader kan det bli ganska mycket varmvatten.

ES5000 är inte billig. En enhet som producerar 100 kW kostar 800.000 dollar (cirka 5,2 miljoner kronor) och Adobe har nyligen köpt 12 stycken. De ger tillsammans en maxeffekt på 1,2 megawatt, vilket är 30% av energiåtgången vid Adobe Towers i San José. Adobe har redan tidigare installerat 20 vindsnurror på samma ställe, men det räckte inte långt. Lokalerna hyser 2500 medarbetare på en yta av 93.000 kvadratmeter.

Antag att enheterna går till 1/3 av fullast (fullast under kontorstid och betydligt mindre under natten) och ska betalas av på de 4 år Adobe räknar med. Avbetalningarna belöper sig då till 148,4 kronor per timme (per låda) och för det får man i medeltal 33 kWh. Det ger 4,5 kronor per kilowattimme i avbetalningskostnad, plus kostnaden för gasen. Därtill kommer bränslecellernas verkningsgrad, som inte är den bästa (50 % enligt Bloom Energy). Och då räknar jag heller inte med switchförlusterna när likströmmen ur bränslecellerna ska switchas om till trefas 60 Hertz. Enheten har 10 års garanti, vilket inkluderar underhåll och reservdelar, så underhållet kan räknas bort ur prisbilden.

Gaspriserna i Kalifornien ligger utanför undertecknads kunskapsområde, men det känns som en dyr energiform. Den som är hugad för att räkna ska veta att ES5000 förbrukar 661 Btu gas per kilowattimme genererad ström.

Bloom-lådans bränsleceller ser ut som plattor och är gjorda av ett fast material i stil med pressad sand. De kan staplas i lagom höga staplar för att generera den energi man önskar. Principen är trevlig för den underlättar underhållet, då man bara behöver byta just den platta som är trasig. Cellerna är helt torra och innehåller inga vätskor, syror eller andra ämnen som varit gängse tidigare.

Principen för en bränslecell är en kemisk process där man direkt utvinner elenergi ur bränslet (exempel: metan) på kemisk väg utan att ta vägen över förbränning eller rörliga delar. Resultatet är bara vatten och koldioxid. Denna process kan bara sägas vara koldioxidneutral om man kan elda den med bränsle som redan bundit koldioxid en gång, nämligen biogas. I USA är biogas inte på långt när någon lika stor trend som i exempelvis Sverige, där var och var annat reningsverk har en biogasreaktor och exempelvis säljer gasen vidare till kommunens biogasbilar. Följden är att de företag som har för avsikt att köpa Bloom-lådor kan få svårt med tillräckliga gasleveranser, om de vill vara koldioxidneutrala, vill säga.

Bloom Boxarna byggs upp av moduler. En I/O-modul i mitten där gasen tas om hand och likströmmen från bränslecellerna switchas om till växelström. Runt denna monterar man lämplig mängd bränslecellmoduler, uppenbarligen på 25 kW styck, som förbrukar gasen och skapar likströmmen.

Bloom Energy visade sig stort på cleantech-scenen i februari, vid en fullsatt presskonferens med guvernören Arnold Schwarzenegger och USAs tidigare utrikesminister Colin Powell. Arnold har sedan länge gått ut hårt och vill göra Kalifornien till USAs energieffektivaste stat, med bland annat stenhårda krav på hur bensinbilar ska fasas ut och alternativa bränslen ska tvingas in. Bloom meddelade att Google, eBay, FedEx och Wal-Mart var bland de första kunderna, och att man hade 20 Bloom-lådor igång. Profilkunden Ebay, skulle bli den första att köra sina Blom-lådor på enbart biogas. Det skulle sänka koldioxidutsläppen trefaldigt från företagets 500-kilowatt-system som under de första sex månaderna sänkte utsläppen med nära 300 ton. Även Wal-Mart uppges vilja skifta till biogasdrift i sina två butiker i Kalifornien.

Med de 12 enheter som nu står hos Adobe, har man installerat fler än 50 stycken, och man räknar med att ha 100 på plats i slutet av året. Företaget vill inte rusa på utan försöker utöka sin verksamhet och installerad bas på ett lugnt sätt.

Frågan är var Adobe får tag i biogasen?

Läs mer

Adobes pressrelease: http://c0688662.cdn.cloudfiles.rackspacecloud.com/downloads-pdf-release-bloom-adobe-9-28-2010.pdf
ES5000 hos Bloom Energy: www.bloomenergy.com/products/data-sheet
Förra artikeln: http://t360.idg.se/2.8229/1.298280/bloom-boxen-har-en-akilleshal—branslet

Jörgen Städje

Ämnen i artikeln:

Bränsleceller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News