måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så går omställningen till fossilfria transporter i Sverige

Publicerad: 31 maj 2022, 09:33

Att kollektivtrafikresandet minskat är ett av de trendbrott som skett sen senaste rapporten 2019.

Foto: Getty Images

Gröna Mobilister har kartlagt läget för alla svenska kommuner. Resultatet visar på både positiva och negativa trendbrott.

Ämnen i artikeln:

SverigeGröna BilisterEnergieffektiviseringKollektivtrafik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


På tisdagen presenterar Gröna Mobilister en rapport på nästan 200 sidor över omställningen till fossilfria transporter i Sveriges kommuner och län.

”Utvecklingen går åt rätt håll. Omställningen sker på bred front i hela landet. Föreställningen att landsbygden släpar efter är till stor del felaktig”, säger Gröna Mobilisters generalsekreterare Stefan Andersson, i en kommentar.

Förra gången Gröna Mobilister gjorde en liknande genomgång var 2019. Sen dess har två positiva trendbrott inträffat. Nytillverkade bilar har återigen börjar bli mer energieffektiva och körsträckan per person har börjat vända ner - dock med måttlig fart. På den negativa sidan medförde coronapandemin ett minskat resande med kollektivtrafiken.

Trots en generell positiv utveckling ser förutsättningarna olika ut i olika delar av landet. I framför allt Norrlands inland är det skralt med tillgången på förnybara drivmedel. Men även i andra delar av landet finns det flera kommuner som klagar på dålig eller obefintlig tillgång till laddinfrastruktur eller biodrivmedel.

”För att ge kommunerna en chans att ro omställningen i hamn måste de få skarpare verktyg av riksdag och regering”, säger Gröna Mobilisters ordförande Jesper Johansson, i en kommentar.

Läs rapporten 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev