Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Så kan biogas ersätta fossilt bränsle

Publicerad: 30 november 2009, 07:47

Biogas kan göra Sverige mindre beroende av fossila bränslen, menar Energimarknadsinspektionen. Men det finns problem på vägen.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Det finns potential i svensk biogasproduktion. Så till den grad att den överstiger nuvarande förbrukning av både naturgas och biogas. Med andra ord kan biogasproduktionen göra landet mindre beroende av fossila bränslen. Det är slutsaten i en rapport från Energimyndigheten, EI, som överlämnas till regeringen på måndagen.

– En ökad användning av biogas skulle bidra till både ökad försörjningstrygghet och större andel miljövänlig produktion. Det finns också stor potential för export och affärsmöjligheter för svenska biogasproducenter, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson, i en kommentar.

Men för att användningen av biogas ska öka krävs flera förändringar på den svenska gasmarknaden, menar EI som ger regeringen ett antal förslag på lösning av tre huvudproblem; att produktionen av biogas inte är tillräckligt lönsam, att marknaderna för både natur- och biogas är allt för begränsade och fragmenterade samt att infrastrukturen är begränsad.

Bland annat föreslås ett system för ursprungsmärkning av gas. Det skulle ge biogasproducenter ”möjligheten att få betalt för biogasens miljömässiga fördelar och gör det möjligt för kunder att göra ett aktivit miljöval”, skriver EI om förslaget. Desutom anser tillsynsmyndigheten att kostnaden för uppgradering av biogas ska utgöra en del av nätverksamheten, alltså bekostas av nätäagaren. I dag betalas uppgraderingen av naturgas till biogas av producenten.

Svenska Kraftnät bör få i uppdrag att bygga ut infrastrukturen, menar EI vidare. Det finns ett behov av en central aktör för att infrastrukturen utvecklas utifrån en övergripande energipolitik och därmed skulle biogasens förutsättningar att expandera förbättras.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.