Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så kan bränsleceller ge grönare festivalsommar

Publicerad: 7 juni 2010, 05:37

Nu kan bränsleceller göra sommarens festivaler grönare genom att byta ut dieseldrivna generatorer.


Ämnen i artikeln:

BränslecellerMiljöteknik

Sommaren är på väg och så även festivalsäsongen. Men hur påverkar en festival miljön? Koldioxidutsläpp uppstår givetvis på grund av att människor reser långt och konsumerar dryck i plastglas, men en mer direkt påverkan kommer från de dieseldriva generatorer som brukar användas för att förse scener, tält och matstånd med el.

Londonbaserade
Arcola Theatre ville komma åt problemet och utvecklade därför, via dotterbolaget Arcola Energy, en bränslecellsdriven belysningsrigg. Med hjälp av statligt stöd på £27 000, har företaget nu färdigställt ett första system som förhoppningsvis kommer att användas på sommarens Latitude Festival i Suffolk.

Företaget har integrerat teknik från bränslecellsutvecklaren och vätgasleverantören BOC och belysningsspecialisten White Light till ett portabelt belysningssystem som kan användas på teatrar, konserter och festivaler. Systemet använder även energisnåla LED-lampor, vilket innebär att en full rigg kan drivas med hjälp av en bränslecell på 150 watt.

Genom att använda vätgas framställd av naturgas istället för diesel, tror sig företaget kunna sänka koldioxidutsläppen med mellan 60 och 80 procent och samtidigt minska buller och lokala utsläpp.
– Den minsta dieselgeneratorn du kan hitta är oftast större än vad du behöver för en teater eller konsert, så de är väldigt ineffektiva, sa Dr Ben Todd, vd på Arcola Energy, till BusinessGreen.

Nu kommer företaget att försöka kommersialisera tekniken, Priset på en rigg kommer att landa på runt £5 000 (drygt 60 000 kronor), men systemet kommer även att hyras ut för enskilda evenemang.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

BränslecellerMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News