Mobilitet
Så kan flygets utsläpp snabbt minskas med 45 procent
Publicerad: 19 januari 2023, 08:46
Flera passagerarflygplan som flyger på olika höjd. Foto: Bilanol
Forskningen har pågått i decennier. Nu blir det alltmer tydligt att det inte är koldioxidutsläppen från flyget som är branschens största klimatpåverkan. Det bästa är att den största boven i dramat kan åtgärdas med relativt enkla medel.
Det blir allt mer tydligt i forskarvärlden att kondensationsstrimmorna som ibland uppstår vid flygplanens framfart utgör flygets största klimatpåverkan. Dessutom är det en liten andel av flygresorna som står bakom den största delen av de temperaturhöjande strimmorna. Enligt forskningen är de relativt lätta att åtgärda, vilket innebär att 45 procent av flygets totala klimatpåverkan skulle kunna minskas med enkla medel.
– I ljuset av hur jobbigt det är att göra andra åtgärder inom flyget för att minska utsläppen så förefaller ju det här vara väldigt lågt hängande frukt, säger Tomas Grönstedt, professor i turbomaskiner vid Chalmers.
Läs också: Visionen – så vill de göra flyget till det mest hållbara trafikslaget
Både svenska, europeiska och amerikanska forskare har kunnat konstatera att det kan räcka med att justera flyghöjden en aning för att undvika de värsta kondensationsstrimmorna. Det kan räcka med 300–500 meters höjdskillnad upp eller ner. En utmaning är att hantera säkerheten och flygzonerna om alla flygplan ska kunna stiga eller sjunka några hundratals meter. En annan är att utrusta alla plan med den mätapparatur som behövs för att upptäcka kritiska luftområden.
– Flygbolagens ruttoptimeringssystem väger in bränsleförbrukning och andra kostnader för flygningen. Det går att väga in klimatutsläppen från kondensationsstrimmor. Så om vi kan förbättra de meterologiska prognoserna, lägga till klimateffekter och optimera systemet med hänsyn till kostnaden för klimatpåverkan så kan vi minska klimatpåverkan rejält, säger Jana Moldanova, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet och som forskat på just hur flyget ska kunna undvika sina kondensationsstrimmor.
Både Delta airlines och Lufthansa har uppgett att de just nu testar teknik för att undvika kondensationsstrimmor. På EU-nivå finns det ett forskningsprojekt som fått runt 45 miljoner för att ta fram data och verktyg för att kunna förutse och undvika kondensationsstrimmor.
Kondensationsstrimmorna är vatten som omvandlats till moln av ispartiklar som hindrar värmeutstrålningen från jorden och därför bidrar till en temperaturhöjning. För att strimmorna ska uppstå krävs en så kallad isövermättnad, som bland annat uppnås av en kall temperatur och väldigt hög luftfuktighet. Det är inte alla kondensationsstrimmor som är skadliga för klimatet, utan vissa är tvärtom bra för klimatet, när de hindrar solinstrålning på dagen.